Kapittel gelooft in de kracht van de plek!
Elke plek heeft een 'ziel'. Een identiteit met een uniek DNA. Een geschiedenis met tradities, verhalen, gemeenschapsleven,... De ziel van de plek & de bezieling van een gemeenschap samen verkennen en onderzoeken is een noodzakelijke stap om op een duurzame wijze te werken aan de toekomst van de plek. Kapittel staat garant voor een gedragen totaalvisie met respect voor erfgoed en wil op deze manier samen verbinden & versterken.
De toekomst van onze religieuze plekken is één van de grootste uitdagingen op dit moment. Kapittel is gespecialiseerd in onderzoekstrajecten van deze unieke plekken met het oog op een nieuwe toekomst.
Als we samen willen schrijven aan de toekomst van religieuze plekken, beginnen we vanuit de kracht en de ziel van de plek. De bezieling van de gemeenschap die er zich mee verbonden voelt staat centraal.
Kristof Lataire
"
KAPITTEL in beeld & nieuws
KAPITTEL deelt zijn frisse kijk op de toekomstverkenning van religieus erfgoed in een boek
De lente van 2024 is een belangrijke mijlpaal voor KAPITTEL. In het boek 'De kracht van de scheppende ruimte' wil auteur en oprichter van Kapittel, Kristof Lataire, Een frisse kijk op de toekomstverkenning van religieuze plekken brengen. Hij wil met het boek perspectieven aanreiken en concrete acties voorstellen die energie geven om religieuze plekken een nieuwe toekomst te geven. 26 experten verrijken zijn visie. Je hoort hen ook in de tiendelige podcastreeks die bij het boek hoort. De inspirerende foto's van fotograaf Thomas De Boever zorgt voor de reflectie van de inhoud in beeld.
Bron van inspiratie bij de toekomstverkenning van onze religieuze plekken is ‘de scheppende ruimte’ – een broedplaats van ideeën die gevoed wordt door een niet-aflatende stroom relevante vragen. Hoe kunnen onze religieuze plekken een blijvende maatschappelijke en spirituele meerwaarde hebben? Hoe kunnen we het patrimonium en het erfgoed bewaren en delen met toekomstige generaties? Wat is de betekenis van een religieuze plek voor de gemeenschap die er zich verbonden mee voelt? Hoe zorg je voor een economisch duurzame en financieel rendabele toekomst? Is er ruimte voor experiment om grenzen af te tasten? Hoe vertaalt een idee zich in een nieuwe architecturale vorm? Vele vragen, waarop veel antwoorden mogelijk zijn. Dit boek heeft niet de pretentie dé waarheid voor eens en voor altijd vast te leggen, maar is een uitnodiging om de geesten open te zetten in de boeiende zoektocht naar nieuwe toekomstperspectieven voor onze religieuze plekken.
​
Meer info bij het boek kan je hier ontdekken
Kapittel vertrekt vanuit de gemeenschap in de zoektocht naar een nieuwe toekomst van religieus patrimonium!
Kapittel te gast in de zevende dag op één!
Hoe gaan we aan de slag in de zoektocht naar een nieuwe toekomst voor ons religieus patrimonium dat dikwijls ons erfgoed is. Kapittel mocht zijn visie gaan vertellen samen met de burgemeester en de deken van Kortrijk die een nieuwe toekomst zoeken voor meer dan 20 kerken.
De Tuin van heden is het project waar Kristof Lataire de projectleiding mag van opnemen. Samen, in co creatie met vele partners, zoekt men naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen in Brugge. Deze reportages, uit verslillende journaals, kwamen er naar aanleiding van de openstelling van de abdij met het toekomstlabo. www.detuinvanheden.be
Reizen naar Morgen! Hoe kunnen we in de toekomst mensen nog meer connecteren op de ziel van plekken en passie of bezieling van andere mensen? Hoe kan toerisme als middel in Vlaanderen hierin meerwaarde genereren voor de bezoekers, bewoners en ondernemers? Kapittel is al ruime tijd projectleider van Reizen naar Morgen. We mochten samen met heel veel partners de toekomst verkennen en mee vorm geven. In 2018 brachten we een activerend magazine uit en we organiseerden in 2019 een grootschalige summit in Brugge. Het boek 'Reizen naar Morgen' brachten we uit in 2020 en was het resultaat van een meer dan 3 jaar durend onderzoekstraject met een toekomstbeeld. Voor meer info over het project kan je surfen naar: www.reizennaarmorgen.be
Kapittel gaat opzoek naar een nieuwe toekomst voor het Sint-Jozefseminarie in Sint-Katelijne-Waver.
​
We bouwden verder op de tradities en rijke verhaallijnen.
​
Zoals altijd willen we op een creatieve manier de lokale gemeenschap, mensen die zich verbonden voelen met de plek, betrokkenen,... uitnodigen mee na te denken over een nieuwe toekomst.
Meer info over het traject op www.borgerwijk.be of neem een kijkje in het magazine dat we creëerden.
Hoe belangrijk is stilte en stilteplekken voor de Vlaming? Hoe kijken we dan naar religieus patrimonium als stilteplek. Veel vragen waar Kapittel, samen met enkele partners zoals Tamara Twist, KU Leuven, IVV, Indiville,... antwoorden op zocht. Er werd een grootschalig kwaliteitsvol onderzoek opgezet met reflectiedag en een inspirerend cultuurproject: 'Silence Please!' www.silence-please.be
"Bij een piano ligconcert ontstaat tijd en ruimte om na te denken over de plek waarin je je bevindt."
Een ligconcert is een unieke ervaring om de toekomst te verkennen van religieus erfgoed! Het kan immers nieuwe betekenis krijgen als ze op een nieuwe manier ervaren worden.
Ontdek hier hoe dit precies werkt.
Kapittel werkt samen met of
in opdracht van:
Op 12 augustus 2021 ging de mooie documentaire 'De Tuin van Heden' via Proximus en Telenet in première op Eclips TV. Centraal hierin stond de zoektocht naar een nieuwe toekomst van de Sint-Godelieveabdij in Brugge. De abdij opende haar deuren voor het grote publiek en in een toekomstlabo kon de bezoeker vertellen hoe zei de toekomst zagen.
​
Kristof Lataire (Kapittel) is de projectleider van 'De Tuin van heden' en dus ook deze documentaire.
​
Stap dankzij deze documentaire binnen in deze erfgoedparel van Brugge en ontdek ook hoe Kristof aan de slag gaat met religieus erfgoed.