top of page

KAPITTEL / staat voor

KAPITTEL / zoals het begon

Kristof Lataire noemt zichzelf ‘toekomstverkenner’ van religieus patrimonium. Samen met gemeenschappen gaat hij opzoek naar de toekomst van hun parochiekerk, klooster, abdij, kortom rijk religieus patrimonium dat vaak erfgoed is. Daarom richtte hij Kapittel op in 2018.

 

De aanpak vertrekt vanuit de kracht en de ziel van de plek en de bezieling van de gemeenschap die zich ermee verbonden voelt. Vanuit de spirit begeleid hij onderzoekstrajecten van deze plekken met het oog op een gedragen en duurzame nieuwe toekomst.

 

Meer dan 13 jaar was hij actief binnen de organisatie en congregatie Broeders van Liefde. Hij stond mee aan de wieg van domein Menas in Sint-Maria-Aalter. Menas was jarenlang de plek waar novicen (kandidaat Broeders) een opleiding kregen en er hun geloften aflegden. De congregatie Broeders van Liefde beslisten om het domein te herbestemmen en te herwaarderen tot een gastenverblijf en een unieke plek voor verstilling, verdieping en verbinding.

 

Naast de begeleiding van vele (geloofs-)gemeenschappen, congregaties, ordes en kerkfabrieken is hij ook actief als programmaleider religieus erfgoed van innovatieve pilootprojecten van de Vlaamse overheid. Heel concreet is hij toekomstverkenner voor de Sint-Godelieveabdij en klooster Minderbroeders Kapucijnen in Brugge voor Toerisme Vlaanderen. Ook mag hij mee de toekomst vormgeven van de Abdij Herkenrode nabij Hasselt.

 

Kapittel wil vanuit samenwerking met mensen, projecten, organisaties en ondernemingen verbinden en versterken. Kapittel gaat in gesprek over de kracht van plekken en ons religieus patrimonium van morgen.

 

Vandaag wil Kristof Lataire, in een wereld zoekend naar een nieuwe toekomst voor religieus patrimonium, een echte meerwaarde zijn. Hij brengt  mensen  rond dit complex vraagstuk samen, gaat in gesprek, doet onderzoek en deelt zijn expertise en ervaring. 

Afbeelding1.png

Co creatie:
Kapittel vertrekt altijd vanuit het 'samen'werken waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces, zoals een plan, advies, realisatie.
 

Stimulator:

Kapittel wil aanmoedigen. Impulsen geven om aan de slag te gaan.

Expertise:

Kapittel heeft know-how. We werken met kennis van zaken in methodieken en in het zoeken naar oplossingen.

Waarderend:

Kapittel wil altijd vertrekken van het waarderend perspectief. We vertrekken vanuit het wensbeeld en de kracht.

Inspirator:

Kapittel wil mensen bezielen. Aanzetten tot inzichten en ingevingen.

Creatief maatwerk:

Kapittel vindt altijd een creatief antwoord. Een lastige of complexe vraag? We denken  graag mee.

Netwerk:

Kapittel netwerkt graag. Heeft een netwerk of boort dit mee met u aan.

KAPITTEL zet 'samen verbinden & versterken' voorop in de uitdagingen rond het complex vraagstuk naar de toekomst van ons religieus patrimonium.
 

KAPITTEL is hierin de aangewezen verbindingsfiguur & procesbegeleider met een passie voor (religieus) erfgoed. Hierbij staat onderstaande missie voorop.

KAPITTEL / projecten & activiteiten

KAPITTEL mocht de afgelopen jaren al heel wat projecten begeleiden, faciliteren of leiden. Niet alle projecten kunnen we hier presenteren om de confidentialiteit te respecteren.

111.png

BEERNEM

TORHOUT

HOOGLEDE

BRUGGE

STADEN

KAPITTEL verkent van 2020 tot einde 2024 de toekomst van  meer dan 30 kerken en één kapel in Bisdom Brugge

In 2020 mocht KAPITTEL starten met de toekomstverkenning van vijf kerken in Torhout. Dit was het startschot van een reeks verkenningstrajecten in Bisdom Brugge. Na Torhout volgden onmiddellijk Beernem en Hooglede het voorbeeld. In het najaar van 2022 startte KAPITTEL ook in het toekomsttraject in Staden.

In 2023 gaan we van start in het hart van het Bisdom, Brugge. Daar werkt Kapittel samen met PARCUM en TC Plus aan het kerkenbeleidsplan van de 30 kerken van de stad. Hoeveel toekomsttrajecten we effectief opstarten in de werelderfgoed stad zal duidelijk worden in het voortraject met de lokale geloofsgemeenschappen, kerkfabrieken en lokaal bestuur. 

 

Heb je vragen over de verschillende trajecten, laat van je horen!
 

KAPITTEL is projectleider in het toekomsttraject van de Sint-Godelieveabdij & kloostersite Minderbroeders Kapucijnen in Brugge

De Tuin van heden is het project waar Kristof Lataire de projectleiding mag van opnemen. Toerisme Vlaanderen, in co creatie met vele partners, zoekt men naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen in Brugge. Deze reportages, uit verschillende journaals, kwamen er naar aanleiding van de openstelling van de abdij met het toekomstlabo. www.detuinvanheden.be  
 

Grootste onderzoek ooit naar een toekomst voor religieus erfgoed


Ruim 15.800 bezoekers verkenden in één maand tijd (12 augustus tot 12 september 2021) de Sint-Godelieveabdij in Brugge, die voor het eerst in bijna 400 jaar de deuren opende voor het brede publiek. Het cijfer overtreft ruimschoots alle verwachtingen.

“Werkelijk ongezien! Bijna niemand is na zijn verkenningstocht doorheen de abdij vertrokken zonder zijn toekomstbeeld te delen. Binnen gezinnen en bezoekersbubbels werd er echt diep nagedacht over de betekenis die deze abdij had en zou moeten krijgen. Doordat de bezoekers hun verkenningstocht in stilte deden – en daarmee aan den lijve voelden hoe het was voor de zusters Benedictinessen die hier leefden – maakten ze connectie met de rijke geschiedenis en met de ziel van deze plek. Het resultaat is dat we hier afgelopen maand het grootste onderzoek naar onroerend en roerend religieus erfgoed hebben gedaan. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan mooie cijfers alleen. Waar het in essentie om draait is om te komen tot een nieuw verhaal, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de duizenden toekomstvisies." - Kristof Lataire

"

Bekijk hier de documentaire en alle reportages van het toekomstlabo tijdens de zomer van 2021 tot de lancering van de nieuwe toekomst van deze religieuze erfgoedparel: 
 

1 / Documentaire - Start van de Tuin van heden (lente 2021)

 

2 / Toekomstlabo - Toekomstverkenning Abdij (zomer 2021)

 

3 / Experten verdiepen de toekomst van de abdij - (herfst 2021)

 

4 / Toekomstlabo - Toekomstverkenning klooster (winter 2022)

 

5 / Teaser voor nieuwe toekomst van de abdij  - (zomer 2022)

 

6 / Nieuwe toekomst van de abdij  - (lente 2022)

 

final.png

Meer info over het traject op www.borgerwijk.be of neem een kijkje in het magazine dat we creëerden.  
 

KAPITTEL ging opzoek naar een nieuwe toekomst voor het Sint-Jozefseminarie in Sint-Katelijne-Waver bij Mechelen

Kapittel ging in 2020 opzoek naar een nieuwe toekomst voor het Sint-Jozefseminarie in Sint-Katelijne-Waver.

We bouwden verder op de tradities en rijke verhaallijnen.

Zoals altijd willen we op een creatieve manier de lokale gemeenschap, mensen die zich verbonden voelen met de plek, betrokkenen,... uitnodigen mee na te denken over een nieuwe toekomst.

Het was alvast een boeiende samenwerking met onder andere Cores development, Vanhouts Projects en het gerenommeerde Stéphane Beel Architects.
 

KAPITTEL gaat verder dan enkel de toekomstverkenning van de zes parochiekerken en de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen

0P1R9255.jpg

In 2018 mocht Kapittel een participatief traject opzetten in de gemeente Grimbergen. Samen zocht men naar een duurzaam en gedragen toekomstbeeld voor de zes parochiekerken en de Sint-Servaasbasiliek.

Vandaag gaat Kapittel verder met de realisatie van het toekomstproject.

We faciliteren de werking om de erediensten en andere activiteiten vanuit de basiliek digitaal te ontsluiten naar de gemeenschap van Grimbergen, maar ook ver daarbuiten. Vanuit dit project moeten bijvoorbeeld mensen uit het WZC Heilig Hart en andere bewoners die niet meer naar de basiliek kunnen komen, toch nog verbonden blijven als gemeenschap.

 

KAPITTEL mag mee de toekomst verkennen van  Abdij Tongerlo en hun laatste avondmaal

14573936748_44cd647780_b.jpg

Kapittel werkt graag samen met collega's, organisaties of partners die, zoals Kapittel, willen werken aan een toekomst voor ons religieus erfgoed. Zo mochten we samenwerken met regio Kempen en karvansera om de toekomst te verkennen  en de ontsluiting van de Abdij van Tongerlo en het Laatste avondmaal.

We vertrokken zoals altijd met een verkenning van de ziel van de plek. Samen met de Paters Norbertijnen  mochten we onderzoeken hoe ze de toekomst zagen van hun abdij. De eerste stappen werden reeds gerealiseerd. In oktober 2023 verhuisde hun 'Laatste avondmaal' terug naar de plek waarvoor het gemaakt is, de kerk. “Dit schilderij hoort thuis in een ruimte waar de cultus wordt gevierd, daarvoor is het vijf eeuwen geleden ook gekocht”, zei abt Jeroen De Cuyper. Voor wie hier komt een echte in situ beleving!

1240.jfif
Schermafbeelding 2019-08-13 om 08.26.00.png

KAPITTEL werkt mee aan onderzoek rond verstilling en stilte 

Hoe belangrijk is verstilling, stilte en stilteplekken voor de Vlaming? Hoe kijken we dan naar religieuze plekken als plek waar je kan stilvallen, stilte kan beleven?

 

Veel vragen waar Kapittel in 2019, samen met enkele partners zoals KU Leuven, Tamara Twist, IVV, Indiville,... antwoorden op zocht. Er werd een grootschalig kwaliteitsvol onderzoek opgezet met reflectiedag en een inspirerend cultuurproject: 'Silence Please!' www.silence-please.be

Meer dan duizend Vlamingen beantwoordden vragen over hun stilvallen, betekenis van verstilling en stilte-ervaringen. Wat blijkt? Er leeft in Vlaanderen een grote behoefte aan stilte. Stilte wordt als een enorm te koesteren goed beschouwd. Bijna acht op de tien ondervraagden voelt zich na een stiltemoment rustig en ontstresst en meer dan vier op de tien zegt alles beter te kunnen relativeren. Meer dan de helft van de Vlamingen wil bovendien meehelpen bij het creëren of bewaren van stilteplekken.

Op de reflectienamiddag Iedereen Verdient Stilte... deelden mensen concrete ideeën daarover. Ik sprak er met Greet Heylen, verbonden aan stiltebeweging Waerbeke. Zij vertelt over hoe haar meerdaags verblijf in stille afzondering ingrijpende effecten had en een aansporing werd om zich voor nog meer stilte in te zetten.

Voorheen was Kapittel reeds betrokken bij nog onderzoek rond waardering erfgoed door de Vlaming, grootschalig luisteronderzoek kracht van reizen en studies waar men zocht naar een nieuwe toekomst voor plekken.

83313014_2775752372519543_64471397512071

“Verstilling kan een innerlijke transitie op gang brengen.”

Greet Heylen

KAPITTEL van begin 2022 tot voorjaar 2023  programmaleider in de zoektocht naar een nieuwe toekomst van Abdij Herkenrode in Hasselt

Einde 2021 kreeg Kristof Lataire van Kapittel de vraag van Toerisme Vlaanderen 'programmaleider' te worden van het abdijsite Herkenrode. Wat ooit één van de grootste abdijsites was van de Nederlanden, werd door omstandigheden de afgelopen 20 jaar versnippert in eigenaar- en ondernemerschap. Toerisme Vlaanderen werd begin 2022 eigenaar en de opdracht was dan ook de volledige abdijsite terug op één hand te brengen met alle plekhouders. Vooreerst uiteraard de zusters van het Heilig graf, vrijwilligersorganisaties, gidsen, bezoekerscentrum de commerciële partners en bewoners uit de buurt, Kuringen, en breder bewoners uit Hasselt of de brede regio.

 

Later mocht Kristof Lataire zoeken naar beheermodel voor de abdijsite. Dit samen met de nieuwe eigenaar, Toerisme Vlaanderen en erfpachthouder en beheerder Herita en stad Hasselt. Toen in mei 2022 Paul Lambrechts als nieuwe directeur op de site kwam werd de opdracht het begeleiden van de zoektocht naar een gedragen en duurzame toekomst van de religieuze erfgoedparel. Er werd een participatietraject opgestart om een nieuwe toekomst uit te stippelen in de filosofie van 'Reizen naar Morgen', met input van zo veel mogelijk belanghebbenden: bewoners uit Hasselt en de regio, ondernemers op en rond de plek en bezoekers

Met respect voor het rijke verleden zijn we op zoek gegaan naar antwoorden op de nieuwe uitdagingen van vandaag en morgen. Einde 2022 was het toekomstperspectief klaar. Herita die vandaag het dagelijkse beheer van de site onder haar hoede neemt, gaat het toekomstperspectief effectief vorm geven.

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode_6021_1.jpg
42dc2731-b13c-4179-b0e8-b3fe2a5a74e9.jpg
ea9acb15-d8ab-47e3-9a8f-6d5af0d88555.jpg
1646846083442.jpg
1646846075095.jpg
1646846082196.jpg

Visualisatie van het hele participatietraject

 

005106e4-5851-4175-b8fa-eb8dab1eb430.jpg

De Abdij van Herkenrode, een voormalig klooster voor cisteciënzerinnen met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, is gelegen op de zuidelijke Demeroever in Kuringen, een deelgemeente van de stad Hasselt. Zij was de eerste en werd de grootste en rijkste vrouwenabdij van die orde in de Nederlanden

 

KAPITTEL te gast als spreker en expert in Vlaanderen 

Kapittel is vaak te gast als inspirerende spreker rond de toekomst van religieus patrimonium in Vlaanderen. Ook mogen we af en toe toelichting geven op radio en televisie. We mochten bijvoorbeeld aan de tafel schuiven in de zevende dag op één. Kapittel mocht zijn visie gaan vertellen samen met de burgemeester en de deken van Kortrijk die een nieuwe toekomst zoeken voor meer dan 20 kerken.  

KAPITTEL projectleider Reizen naar Morgen

Kapittel was van 2019 - 2021 projectleider Reizen naar Morgen voor Toerisme Vlaanderen. Hoe kunnen we in de toekomst mensen nog meer connecteren op de ziel van plekken en passie of bezieling van andere mensen? Hoe kan toerisme als middel in Vlaanderen hierin meerwaarde genereren voor de bezoekers, bewoners en ondernemers? 

We mochten samen met heel veel partners de toekomst verkennen en mee vorm geven. In 2018 brachten we een activerend magazine uit en we organiseerden in 2019 een grootschalige summit in Brugge. Het boek 'Reizen naar Morgen' brachten we uit in 2020 en was het resultaat van een meer dan 3 jaar durend onderzoekstraject met een toekomstbeeld. Voor meer info over het project kan je surfen naar: www.reizennaarmorgen.be

book_toerisme_naar_morgen.jpg

KAPITTEL co creatieve partner voor congregaties en ordes in Vlaanderen opzoek naar een nieuwe en betekenisvolle toekomst voor hun religieus patrimonium.

60966857_2292939214134197_8172632301050527744_n.jpg

Kapittel vertrekt vanuit de spirituele  grondstroom en de kracht en de ziel van de plek en de gemeenschap die zich ermee verbonden voelt! Vanuit deze waarden gaan we samen op weg met de gemeenschap verbonden met  kloosters, abdijen,... We geven betekenis aan de plekken voor deze en toekomstige generaties!

We vermelden omwille van confidentialiteit geen congregaties en ordes.

KAPITTEL projectleider van het Steen of beter gekend als het Rubenskasteel
- Studie hoe een toekomstverkenning van religieus plekken verschilt in dat van andere erfgoedsites -

Rubens durfde best veel tijd besteden aan belangrijke projecten. Aan “Het Laatste Oordeel” begon hij in 1617. Pas vier jaar later was het altaarstuk voltooid. Het Rubenskasteel is eveneens een belangrijk project.

Kapittel Mocht begin maart 2023 het projectleiderschap verderzetten van het toekomsttraject van 'Het Steen' of Rubenskasteel in Zemst. Samen met vele partners zochten we naar een nieuwe toekomst vanuit de kracht en de ziel van dit kasteel, Vlaamse meester 'Rubens'. Zijn 'Steen' moet in de toekomst meerwaarde bieden aan bewoners uit de regio, bezoekers en ondernemers op en rond deze bijzondere plek. 

Na 7 maanden in dialoog gaan, inhoudelijk en vormelijk onderzoek kwamen we eind oktober 2023 met een nieuwe toekomst voor het kasteeldomein.

In 2024 komt Kapittel met een vergelijkende studie waar  een toekomstverkenning van religieuze plekken verschilt met dat van andere erfgoedplekken in Vlaanderen. 

Kapittel werkt samen met of
in opdracht van:

 

bottom of page